Fejlec

A készítésről és a felhasznált programokról

A SUNYI® erősítő

Az erősítő tényleg létezik. (ezt több fotó és pár tucat szemtanú is bizonyítja)
2008 nyarán szereltem össze, főleg az erősítő IC gyári adatlapját használva, illetve a hobbielektronika.hu segítségével. Tényleg működik, amiket leírtam a házi feladat keretén belül az (minimális szépítéssel) igaz. Próbáltam rájátszani a nagy márkák illetve multicégek "csalafinta" vagy "becsapós" szlogenjeire, jelöléseire. Arra, hogy jó a dolgok mögött meglátni azok igazi lényegét.
Úgy gondoltam, érdemes művészi hajlamaimnak teret engedve némi humort is vinni a házi feladatba. Amint látható, nem ez az első munkám az itt felsorolt eszközökkel és remélem nem is az utolsó. Azért szánok külön egy oldalt nekik, mert egytől egyig remek szoftverek, amelyeknek helye kellene hogy legyen az egyetemi oktatásban. Amint azt a gyakorlat mutatja, a kért feladatot el lehetett végezni pusztán szabad szoftverekkel is.

3D-modell

Régebb óta ismerkedem a blender nevű, nyílt forráskódú 3D-modellező programmal. Úgy éreztem, eljött az ideje, hogy gyakorlatban is kipróbáljam. Többször fordultam segítségért a IRC-n a freenode #blender csatornáján, és több félkész próbálkozás után kb. 4 óra munkával elkészült a modell, majd ugyanennyi idő kellett a videó rendereléséhez is. A videót a mencoderrel kódoltam raw avi-ból emészthető formátumba.

Dokumentáció

Természetesen tovább folytattam a nyílt forrású vonalat. A scribus nyílt forrású DTP-programot használtam. Erősen különbözik az InDesign-tól és van még néhány gyermekbetegsége, de az eredmény jó minőségű lett.

Website

A website alapjául egy, már meglévő projektem szolgált. Az oldal xhtml1.0-t és css2-t használ. A w3c szerint mindkettő megfelel a szabványnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy jól fog megjelenni Internet Explorerrel, csak azt jelenti hogy minden normális böngészővel helyesen jelenik meg. Pl. Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari, Google Chrome. Az eltérő fontkészlet miatt a kinézet kis mértékben eltérhet a különböző platformokon. A megjelenítő szélessége legalább 800px legyen. Szükséges a bekapcsolt javascript és hogy működő internetkapcsolatunk legyen (youtube videó).
Screenshot
Fejlesztés közben
A kód főleg a Qt3 alapú quanta xhtml/css/javascript/php szerkesztő programmal készült, a grafikához gimpet és inkscape-et használtam. Minden, itt felhasznált kód, kép és szöveg a saját munka eredménye.
Az eredeti oldalt egy (illetve több) php szkript generálta. Mivel ilyesmit nem használtam a házi feladatban, az általa generált egyik oldalból indultam ki. A javascript és az xhtml, css is kézzel készült.
Dokumentációként a w3c, a weblabor.hu oldalait használtam, ahol elakadtam, ott a google segítségemre volt.

Az Operációs Rendszer

Ubuntu linux 8.10 - remek szoftver. A linux mára felhasználóbarát lett és kevésbé válogatja meg a barátait. Könnyen kezelhető, egyszerűen telepíthető, rengeteg helyről kaphatunk hozzá közösségi támogatást. A használatához nem kell ufónak lenni, elég ha kinyitni a szemeket és gondolkodni. Szoftverek ezrei érhetők el rá ingyenesen és egyszerűen telepíthetően. Aki kellően bele szeretne mélyedni, az előtt pedig nyitva áll a lehetőség.
Mottóm:

„A hülyeséget csak komolyan szabad csinálni.”

© 2009 SUNYI® GmbH. -- Bőle Pál /TB6GFH/